Referentie

Koninklijke Carrosserie Akkermans

 

“Interdeck of Superfloor dat is me om het even”, zegt Kees de Pijper van Koninklijke Carrosserie Akkermans BV uit Oud Gastel: “het is beide goed”. Kees werkt nu 11 jaar bij het bedrijf als chef werkplaats maar houdt zich ook bezig met de in- en verkoop. Het predikaat Koninklijke is pas recent verworven maar het bedrijf is allesbehalve jong. Met ruim 200 jaar en al 8 generaties uit de familie Akkermans is dit het oudste carrosseriebedrijf van Nederland. Ze zijn uniek in hun werk. Er komt geen seriewerk uit de loodsen van de carrosseriebouwer gerold, maar allemaal klantspecifieke, op maat gemaakte wagens. Orders komen uit binnen- en buitenland. Vooral de mobiele televisiestudio’s maken op dit moment een belangrijk deel van het werk uit. Geen jong bedrijf dus, maar wel heel modern.

 

“Ze kunnen altijd leveren en afspraak is afspraak.

Dat is belangrijk voor ons.”


Als we door de loodsen lopen, zien we drie grote, uitschuifbare trailers die voorzien worden van allerhande bekabeling, apparatuur, rails, isolatie, bekleding en noem maar op. “Met het maken van zo’n 26 tonner zijn we zo’n 7 à 8 maanden bezig”, vertelt Kees: “En als de bouw klaar is, staat er een futuristisch ogende wagen klaar. En niet eentje is hetzelfde. De mediabedrijven hebben allemaal hun eigen wensen, hun eigen vormgeving en steeds wordt alles voorzien van de nieuwste apparatuur”. Naast deze luxe, zware 3-assers worden ook satellietvoertuigen voor het journaal gemaakt. Deze grote bestelbussen worden van binnen juist bekleed met lichtgewicht materiaal. De ruim 3,5 ton die het totaal uiteindelijk weegt, wordt voornamelijk verkregen door de zware satellietontvangers en de apparatuur. Het zijn bussen die door heel Europa gebruikt worden.


Kees: “Op dit moment wordt ook een audiobus ingericht met een geluidsdichte kamer. Het triplex in deze bus beplakken we met HPL. Behalve het kunststof kunnen we ook allerhande stoffen bekleding zelf plakken. De complete inrichting wordt door ons op maat gemaakt naar de wensen van de klant. De buitenzijde van de grote trailer is berkentriplex dat beplakt wordt met polyester, maar dat wordt uitbesteed aan Hoekstra in Utrecht. We werken zoveel mogelijk zonder bevestigingsmateriaal maar verlijmen de platen in profielen. Dat ziet er mooi strak uit. De vloer die erin ligt, is gemaakt van antislip-platen van International Plywood en dat halen we daar omdat ze altijd kunnen leveren en afspraak is afspraak bij ze. Die betrouwbaarheid is belangrijk voor ons, want wij moeten ons ook aan een strakke planning houden met het bouwen van de wagens”.

Interdeck vrachtwagenvloer

Interdeck wiremesh verwerkt in trailervloer.

KPN bus met antislipvloer Interdeck

Toepassingen voor Interdeck antislip.


In de loods ligt een kleine voorraad triplex. We herkennen daartussen ook Interform lichtbruin. Kees: “Dat is een wens van KPN. Al hun wagens worden op dezelfde manier uitgevoerd en van binnen helemaal bekleed met Interform tegen de wanden en Superfloor of Interdeck op de vloer. Uit de gigant-maten kunnen we uit één stuk een vloer zagen. Een naadloos en uniform uiterlijk dus.” We bekijken nog een mobiel commandocentrum van de brandweer dat al ver afgebouwd is. Kees: “Naar aanleiding van de grote brand op Moerdijk in januari 2011 moet er ook in deze regio een mobiel commandocentrum voor de brandweer zijn, zodat er sneller gereageerd en beter gecommuniceerd kan worden, mocht het daar nog eens fout gaan”. Nog diverse andere voertuigen in verschillende afwerkingsstadia staan in de loods. Een bestelbus met triplex voor het raam, wordt ook op de foto gezet. Kees: “Deze bus wordt ingericht om door de politie voor observatiedoeleinden gebruikt te worden”. Wat we ons daar bij moeten voorstellen, krijgen we echter niet te horen. De heer De Pijper heeft tijdens de rondleiding laten horen dat hij van veel dingen goed op de hoogte is, maar misschien mag hij ons niet alles vertellen…

De vraag of ze ook gewone trailers bouwen, wordt bevestigend beantwoord. “Maar dat doen we eigenlijk alleen nog voor klanten die al van oudsher bij ons komen”. Het geheel is indrukwekkend en zeer divers. Carrosserie Akkermans is een bedrijf met veel kennis en kunde in huis en er is geen stukje in de loods waar geen bedrijvigheid is.

“International Plywood levert het carrosserie-plaatmateriaal nu zo’n 9 jaar”, herinnert Kees zich. “Dat begon met een bezoekje van een vertegenwoordiger. IP kan snel leveren en is betrouwbaar. We hebben een goede relatie opgebouwd en zo werken we ook het liefst.”

 

 

 

International Plywood is partner van Carrosserie Akkermans.